США: Поліції дозволено відеостеження за дверима вашого будинку чи під’їздом без ордера

Правоохоронні органи в Канзасі записували фасад будинку одного чоловіка протягом 68 днів поспіль, 15 годин на день, і отримали докази, які підтверджують його провину за 16 пунктами звинувачення. Офіцери не мали ордера на обшук, використавши камеру на стовпі, розташованому навпроти.

У вівторок федеральний суд постановив, що правоохоронним органам дозволено це робити. Не існує “жодних розумних сподівань на приватність стосовно фронтальної частини вашого будинку”, — заявив Десятий окружний апеляційний суд США у своєму рішенні.

Власник будинку, ветеран армії, був визнаний винним у брехні про свою інвалідність, щоб отримати допомогу від Департаменту у справах ветеранів. Ветеран подав апеляцію на свою справу, стверджуючи, що багатомісячне стеження за його будинком перейшло межу. Однак федеральний суд постановив, що правоохоронні органи можуть знімати на відео зовні вашого дому, і це пояснюється тим, що відеокамери стали популярними в суспільстві.

В той же час, правоохоронні органи мають тривалу історію розмивання кордонів конфіденційності за допомогою сучасних технологій. Мережа домашніх камер Ring роками використовувалася правоохоронними органами для отримання записів злочинців без ордерів на обшук. Тепер суд стверджував, що запис – це нормально, оскільки будь-хто, хто проходив повз будинок, міг бачити те, що бачила камера. Однак більшість людей, які проходять повз ваш будинок, не сидять там два місяці поспіль. Записування ззовні вашого дому протягом місяців поспіль може розкрити досить інтимні деталі вашого життя.

Справа ветерана створює прецедент щодо того, як правоохоронні органи можуть використовувати камери. Згідно з цим випадком, фронтальна частина вашого будинку зовсім не приватна. (qz.com)