США: виробники втрачають до $6 тис на кожному проданому електромобілі

Виробники по всій Америці втрачають тисячі доларів на кожному проданому автомобілі. Згідно з новим звітом аналітичної компанії Boston Consulting Group (BCG), американські автовиробники втрачають приблизно $6000 на кожному проданому в Америці електромобілі вартістю $50 тис.

Ці втрати, ймовірно, триватимуть і в наступному поколінні нібито дешевших, ефективніших електромобілів. Як пояснюється у звіті, економія від масштабу, оскільки автовиробники нарощують виробництво, допоможе, але вона не компенсує втрат. Ринкові ціни, швидше за все, будуть падати і далі, посилюючи проблему. У якийсь момент стане неприйнятним втрачати гроші на кожному проданому автомобілі.

Це може пояснити, чому така компанія, як Ford, переходить від великих, дорогих електромобілів до менших, дешевших моделей. Клієнти зараз хочуть автомобіль, який коштує не більше $50 тис і може подолати 350 миль або більше на одній зарядці.

Єдиний автомобіль, якому це вдається – Hyundai Ioniq 6 RWD Long Range. Інші моделі, як-от Chevrolet Bolt, набагато кращі за ціною, але мають малий запас ходу. (qz.com)