Польські фермери незадоволені реакцією міністерства сільського господарства на протести

Польські фермери звільнили будівлю Міністерства сільського господарства, яку вони зайняли з вівторка, розчаровані тим, що уряд не відреагував належним чином на їхні вимоги, включно з припиненням транзиту українського зерна та цукру через Польщу.

Фермери вимагали зустрічі з прем’єр-міністром Дональдом Туском, стверджуючи, що обіцянки, дані урядом досі, були незадовільними. “Український транзит мав бути зупинений, але зерно досі йде через Польщу. Зміни мали бути в Зеленій угоді, а змін немає”, – цитує одного з фермерів видання Rzeczpospolita.

“Жодних конкретних пропозицій нам не надходило”, говорить один з учасників протесту. Після більш ніж 24 годин більшість фермерів залишили міністерство в середу вдень. Протести продовжаться, кажуть фермери, але в іншій формі.

Українське зерно та інші харчові продукти, включаючи птицю, цукор, яйця, заморожену малину та яблучний сік, заполонили польський ринок після того, як Комісія призупинила торговельні бар’єри з Україною в середині 2022 року, щоб полегшити український експорт, ускладнений російським вторгненням.

Багато фермерів закликають також повністю скасувати Зелену угоду, попереджаючи, що правила, які вони ухвалили без консультацій з ними, вб’ють європейське сільське господарство. “Зелена угода — це суто політичний проект, у якому основний тягар, пов’язаний із зеленим переходом, буде покладено на сільськогосподарський сектор”, — кажуть в Польській асоціації тваринників і виробників м’ясної худоби.

Наприкінці лютого Туск оголосив, що його уряд розгляне можливість заборони імпорту зерна з Росії та Білорусі за порадою України, яка стверджує, що Москва, а не Київ, несе відповідальність за імпортну кризу в Польщі. (euractiv)